Vuodatus oli pitkään poissa käytöstä ja kun päivittäminen jäi, niin ei ole tullut päivitettyä sitten ollenkaan.

Aloitetaanpa sitten Erkkarista ja tokomestiksessä , jotka oli kesäkuun lopussa.
2 voittajan koetta oli ollut jo alla, joista molemmista 0-tulos, tunnarin,metalli ja kaukojen mentyä pieleen.
Mestiksen tulokseen ei siis ollut kovin kovat odotukset. Nessa oli jo valmiiksi hivenen väsynyt ja koepaikalla ennen koetta oli sitten tietenkin pakko ottaa vielä viimehetken treenit,
hinkaten tunnaria, metallia ja kaukoja. No kokeesta tuli, kuten arvata saattaa komea 0-tulos,  tunnari ja kaukot meni nollille. Tunnarissa nosti omansa, mutta ei lähtenyt tuomaan, toi sen sitten ehkä noin kolmannella tai neljännellä käskyllä, plää. Mä en ymmärrä miksi se liike ei toimi kokeissa. Kaukoissa tarvitsi varmasti useampia käskyjä ja ei varmaan tehnyt kaikkia siirtoja (en muista). Luoksetulossa ei tainnut pysähtyä seisomaan. Avoimenluoka hyvät luoksetulon pysäytykset on tyystin hävinnyt voittajaluokassa, ehkä se matka on liian pitkä, tai sitten se jo tietää, että noissa tilanteissa se pallo ei kuitenkaan lennä. Ei ole toiminut sitten muuten sanallinenkaan käsky, ehkä pitäisi vaan kunnolla opettaa se pysähtymään. Ruudussa sijoitti ensin itsensä ruudun viereen, toisella käskyllä meni ruutuun ja tyhmänä pysäytin sen vielä seisomaan, kun olisin voinut huutaa sen suoraan maahan. Se taisi muuten vielä nousta seisomaan jo liikkeenohjaajan käsky-sanasta, ennen kuin huusin sen seuraamaan. Yllätys, yllätys tässä kokeessa se toi metallin, hitaasti, mutta varmasti. Ylipäätään mestisesitys oli aika väsynyt.

Mestiksen jälkeen oli erkkari ja onnistuin väsyttämään Nessa vielä vähän lisää ennen omaa kierrostaan. Noora ystävällisesti sen esitti ja hienosti esittikin, runsaslukuisissa AVO nartuissa Nessa sijoittui kolmanneksi kera SA:n.

Elokuussa käytiin vielä 2 voittajan koetta. 4.8 Nokialla taisi mennä samat tunnari, kaukot ja metalli nollille. Ei myöskään pysähtynyt seisomaan luoksetulossa. Kaikki voittajaluokan koirat nosti tunnarissa väärän. Nuo meidän 0:lla liikkeet tuntuvat aina sijoittuvat vielä kokeen viimeisiksi liikkeiksi. Metallia taisi sovitella suuhunsa, mutta ei tuonut. kaukoissa tarvitsi useampia lisäkäskyjä eikä mennyt sitten enää viimeisestä istumisesta maahan.

17.8 Tampereella koe lähti hyvin käyntiin, Nessakin oli ihan kivassa vireessä. Seuraamisen 10p, ropisi heti seuraavassa liikkeestä istumisessa, jossa meni maahan. Luoksetulossa ei TAASKAAN pysähtynyt seisomaan. Ruutuun Nessa on löytänyt ihan suhteellisen hyvin, mutta tuolla ruutu oli aika syvällä siellä ruohon seassa, nauhaa ei näkynyt ollenkaan lähetyspaikalle, mutta muovinen kehänauha loisteli auringossa. Nessa ei tainnut hahmottaa koko ruutua ja lähti suuntaamaan kehänauhansuuntaan ja huusin sen sitten pois. Tosi moni koira ei hahmottanut tuota ruutua ollenkaan. Yksi sinne taisi löytää, sen ohjaaja moneen kertaan suuntasi koiraa ennen liikkeen alkua. Olen luullut, että suuntaaminen nollaisi liikkeen.  Tunnarissa Nessa taas nosti omansa, toisella käskyllä taisi tulla sitten paine (katsoo mua ja heiluttaa hännänpäätä) ja nappasi sieltä vaan jonkun kapulan mukaansa. Kaukokoissa tarvitsi ensimmäiseen istumiseen 3 käskyä, vaihdot teki ihan hyvin (istu-seiso-maahan-seiso-istu-maahan), mutta viimeisestä istumisesta valui maahan, ja taisin siinäkin joutua antamaan 3 käskyä, että sain sen istumaan.

Nyt opetellaan liikkeet kuntoon, ennekuin mennään taas kokeeseen. Tunnarissakaan ei ole koskaan ollut treeneissä ongelmaa, mutta koe näyttöjen jälkeen en keksi muuta syytä kuin palkattomuuden enne liikettä. Eli otetaan tunnaria sitten jatkossa niin, että tehdään palkattomia liikkeitä alle ja toivotaan, että ongelma ilmenisi myös treeneissä.

2.9 olikin aika jännät paikat, ohjaajalle wink. Lähdettiin Nessan kanssa jälkikokeeseen. Ensimmäisenä oli jälki. Meidän janan läpi meni rehevöitynyt metsäautotie, joka aiheutti sitten pientä pyörimistä. Jälki kuitenkin löydettiin. Aika pian Nessa lähti jäljestämään polkua pitkin ja ajattelin, että ei varmasti jälki voi mennä polkua pitkin, kunnes se nosti siitä ensimmäisen kepin surprise. No samaista polkua jatkettiin sitten vielä muutama metri ja Nessa lähti vasemmalle metsään. Näin itse niitä askeleen painaumia, eli joo kyllä me ollaan jäljellä. Nessa vaan tuntui menevän epävarmemmaksi kokoa ajan ja seilasi pitkin poikin metsikköä. Painaumia edelleen oli, mutta kyllä rupesi jo epäilyttämään, että nyt on tainnut jälki hukkua, enää en kyllä edes tiennyt, että mitkä niistä painaumista oli omia jälkiä. Siellä aikamme pyörittyään Nessa lähti palaamaan taikaisin päin, en ensin päästänyt sitä, koska ajattelin sen ajavan meidän tulojälkeä, tai niinhän se oikeasti ajoikin. Aika meni aika pitkälle sen sienestäjän/marjastajan jälkiä ihmetellessä, joten annoin sen sitten palata takasin. Se palasi siihen polulle asti ja jatkoi sen polun yli ja kohta rupesi keppejä nousemaan, viimeinen mikä löydettiin oli myös polulla. Annoin se sitten jatkaa sitä polkua pitkin, joka tuli sitten tielle, jalki varmaankin poikkesi siitä polulta jossain kohtaa, koska kutos keppiä ei löydetty, en kyllä jaksanut siitä kauheasti huoltakaan kantaa, koska aika oli jo mennyt. Yliaikaa tuli n 10 minuuttia, joten keppejä ei hyväksytty. Janalta saatiin vaivaiset 29p, pyörimisestä johtuen. Olisi pitänyt ottaa se uudelleen sivulle ja lähettää se suoraan, mutta kun ihan kamalasti jännitti ja ajattelin, että se tuomari käskee takasin janalle tms, mutta ei se kuitenkaan sitten tarpeeksi paljon kuulemma poikennut linjalta. No ensikerralla tiedän.  Mutta jos jotain positiivista, niin se hakeutui itse takaisin oikealle jäljelle, vaikka taidettiin se 500metriä jo jäljestää sitä marjastajaa/sienestäjään (puhelimessa olevan Sport Tracker näytti kokonaismatkaksi n 1km). Nyt pitää ihan todenteolla harjoitella niitä harhojakin, niitä ei ole koskaan aiemmin ollut.

Tulokseen ei enää ollut mahdollisuutta, mutta käytiin silti ottamassa esineet tottis. Ihan nähdäkseni, että olisiko niiden puolesta tulos edes mahdollinen. Esine taisi nousta toisella lähetyksellä (tai kolmannella, mutta ehkä se oli toinen). Toisella lähetyksellä Nessa kaarsi etulinjan suuntaan ja haisteli pientä kuusta, joka oli n. 2m etulinjasta, ja jatkoi sitten takakulmaan ja nosti sieltä esineen. Pisteitä saatiin 27p, 3p lähti siitä, koska n.1,5m siitä kuusesta oli lähiesine ja Nessa oli mennet sen ohi. Tuomari tosin sanoi, että edellinen koira oli nostanut sen lähiesineen ja pissanut siihen kuuseen, pissanhaju siis tarttui Nessan nenään ennemmin kuin esineen. No mutta ihan ok suoritus kuitenkin.

Tottiksessa seuraaminen oli erinomaista. Istumisen meni maahan ja maahan ja luoksetulo taisi olla erinomainen tai erittäin hyvä, se sanoi, että olisi voinut mennä vieläkin nopeammin maahan, reagoi käskyyn kyllä nopeasti. Noudoissa luovutus saisi olla tiiviimpi ja hypyssä hieman haki askeleita ennen hyppyä. A-esteen kiersi takaisin tullessa, mikä oli sinänsä hieman erikoista mielestäni. Kentällä oli kahdet tottikset rintarinnan ja juuri kun meidän piti ottaa eteenmeno, niin viereisen kentän koirakko otti luoksetuloja. Saatiin odottaa sen aikaa kun luoksetulot oli otettu ja Nessa kovin seurasi tuota koirakkoa.  Ja kun saatiin suorittaa eteenmeno, niin Nessa eteni n 15-20 ja pysähtyi vierisen kentän koirakon kohdalle, toki siis meidän omalle kentälle. Eteenmenosta siis puutteellinen. Paikallamakuu oli kunnossa, mutta tarvitsi 2 sivulle käskyä, koska kun palasin koiranluo, se makasi siellä RIIPUTETTU SAMMAKKO-asennossa surprise. Ensimmäisellä istukäskyllä heitti jalat takasin mahanalle ja toisella nousi istumaan. Tuomari ei kyllä tainnut huomata miten se siellä makasi, koska en minäkään huomannut kuin vasta tosi lähellä. Tottiksesta saatiin 79p. Täytyy kyllä sanoa, että alokastuokan tottiksissa näki kyllä aika monennäköisiä suorituksia. Mutta ei se 70p kuitenkaan ihan ilmaiseksi tule. Jäljen jälkeen kolmella kahdeksasta alokasluokan koirasta oli mahdollisuus tulokseen ja kaksi niistä sitten loppuviiimeksi sai tuloksen.

Sen verran kuitenkin jäi jäljestä hampaankoloon, että olisi vielä syksynaikana kiva päästä johonkin kokeeseen ja laittaa sormet ristiin, etteivät marjastajat olisi eksynyt sinne smiley.